Traditionele uitgever of self-publishing?

Nicoline op de Boekenbeurs Antwerpen

Stel: je hebt een boek geschreven, of in ieder geval het begin van wat een boek zou kunnen worden. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld:

  • een boek over leiderschap zoals dat nog niet eerder belicht is,
  • een e-book over jouw specifieke expertise,
  • je familieverhaal dat zeer bijzonder is, of
  • een fictief verhaal over een actueel thema zoals AI.

Als je slotzin eenmaal in zicht is, komt de volgende stap: het uitgeven. Als aspirant-auteur sta je voor een belangrijke keuze: ga je je boek uitgeven via een traditionele uitgeverij of kies je ervoor om het zelf uit te geven (ook wel: self-publishing)? 

Ik heb ervaring met beide opties: mijn boek Mugjes heb ik zelf uitgegeven en mijn boeken van Artie Farty zijn uitgegeven door een traditionele uitgever. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. In deze blog zet ik ze voor je op een rij.

Traditioneel uitgeven versus zelf uitgeven

Bij traditioneel uitgeven leg je je manuscript voor aan een gevestigde uitgeverij. Als zij interesse hebben, nemen ze het hele publicatieproces en de productiekosten voor hun rekening. 

Voordelen:

  • Je krijgt professionele ondersteuning bij de redactie, vormgeving en marketing van je boek.
  • Uitgevers hebben ervaring en kennis van de markt en weten in de basis wat ‘wel en niet verkoopt’. Ook gaan ze regelmatig naar boekenbeurzen en hebben ze goede contacten in de boekenwereld.
  • Een uitgever zorgt voor de distributie en zorgt ervoor dat je boek op de juiste plekken komt te liggen. Boekhandels geven boeken van gerenommeerde uitgevers eerder een mooie plek (hoewel je als bekende of lokale schrijver ook nog wel goede ‘exposure’ kunt krijgen bij een boekhandel, maar dan moet je daar wel tijd in steken).
  • Uitgegeven worden door een bekende uitgever geeft status. Als je dat belangrijk vindt, of je wil een langdurige samenwerking aangaan, dan zit je goed bij een traditionele uitgever.

Nadelen:

  • Het is behoorlijk lastig om aangenomen te worden door een uitgever. J.K. Rowling werd met haar boek Harry Potter en de Steen der Wijzen door 12 uitgevers afgewezen voordat een uitgever er uiteindelijk wél een hit in zag. Maar het kan nog erger: de uiteindelijke bestseller ‘Carrie’ van Stephen King werd maar liefst 30 keer afgewezen voordat een uitgever het boek wilde maken. 
  • De uitgever heeft het laatste woord over veel aspecten van je boek en je hebt dus zelf beperkte controle over hoe het eruit komt te zien.
  • Je verdient minder royalty’s per verkocht boek. Uitgevers werken met een standaard uitgeefcontract en daarin is onder andere vastgelegd dat je als schrijver 10 tot 15% van de royalty’s krijgt.
  • Het proces van manuscript tot publicatie kan lang duren. Als je zelf een idee hebt wanneer een goed moment is voor de lancering van jouw boek, kan het frustrerend zijn als dat niet in de planning van de uitgever past. 


Bij zelf uitgeven, ook wel self-publishing genoemd, neem je als auteur zelf de controle over het hele publicatieproces.

Voordelen:

  • Je bepaalt alles zelf, van inhoud tot vormgeving. Als je dat leuk vindt, is dat zeker een voordeel. Je bent dan wel afhankelijk van een goede samenwerking met een vormgever.
  • Je houdt 75 tot 80% van de opbrengsten over. Als je boek goed verkoopt, heb je dus een veel betere deal dan bij een traditionele uitgever.
  • Je kunt je boek uitgeven wanneer jij dat wil en hebt controle over de verkooppunten (bijvoorbeeld via Amazon of Print on Demand), herdrukken en vertalingen.
  • Je hoeft niet door een selectieproces heen. Het gebeurt soms ook dat een zelf uitgegeven boek alsnog wordt ‘overgenomen’ door een traditionele uitgever. 

Nadelen:

  • Je moet zelf investeren in redactie, vormgeving, marketing en meer en maakt dus hoge kosten vooraf, waarvan je niet weet of je ze gaat terugverdienen. 
  • Je moet alles zelf regelen of uitbesteden. Daar gaat veel tijd in zitten en het vraagt om een ondernemende blik. Als je niet met dozen vol boeken wil blijven zitten tenminste.
  • Je moet zelf je distributie regelen en het is lastiger om in fysieke boekhandels te komen.
  • Zelf uitgeven wordt soms als minder professioneel gezien omdat er ook veel zelf uitgegeven boeken verschijnen van mindere kwaliteit.

Welke factoren bepalen je keuze voor een uitgever of self-publishing?

De keuze tussen traditioneel en zelf uitgeven hangt af van je persoonlijke doelen, budget en de aard van je boek. Traditioneel uitgeven biedt meer ondersteuning en prestige, maar minder controle en lagere inkomsten. Zelf uitgeven geeft je volledige controle en potentieel hogere inkomsten, maar vereist meer werk en investeringen van jouw kant.

Welke route je ook kiest, het belangrijkste is dat je trots bent op het eindresultaat en dat je boek de lezers bereikt die je voor ogen hebt. Wil je meer weten over traditioneel versus zelf uitgeven? Boek dan snel een ticket voor de self-publishing conferentie van Storyhouse Works (voorheen: Amsterdam Academy Press). Plaatsen zijn beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij!

Scroll naar boven