collage vrouw met boek en tijd

Stiekeme extra dag

De ‘vraag aan jezelf’ is hip. Niet alleen Flow magazine en zelfhulpboeken zoals ‘Ikigai’ bestoken je met vragen waar je lang en diep over na moet denken, ook de thee doet mee.

Thee?

Ja, als je een Pickwick-zakje openmaakt (in ieder geval de groene, daar zit natuurlijk met name de lang en diep nadenkende doelgroep), dringt een Vraag zich onmiddellijk aan je op. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn theeceremonie begint vervolgens met irritatie. Het zijn namelijk vaak vragen waarvoor je in je geheugen moet graven. ‘Wat is je mooiste herinnering?’ ‘Wie heeft het meeste invloed gehad op jouw leven?’ ‘Welk liedje is de beste afspiegeling van je jeugd?’ Ik klap volledig dicht. Mijn geheugen is eerlijk gezegd niet enorm goed. Ik ken mensen die moeiteloos kunnen oplepelen wanneer we op welk feest waren en wie daar verder wel en niet bij waren. Ik begin al te stotteren als iemand op maandag aan me vraagt wat ik in het weekend heb gedaan.

Natuurlijk, als ik echt heel lang en diep nadenk, komen er heus wel wat herinneringen bovendrijven, maar meestal is het niets waarmee ik mezelf enorm verras. Om mijn eigen irritatie te omzeilen, ben ik maar gewoon overgestapt op een ander theemerk. Vervolgens vuurde de Flow kalender schaamteloos een Vraag op me af. Gelukkig was dat wél een interessante: ‘wat zou je doen met een extra uur per dag?’ Je bent geneigd om te denken dat een extra uur niet zoveel zou veranderen, net zoals je misschien bij een net gewonnen honderdduizend euro ook niet meteen je baan op zou zeggen. Het gevaar is vervolgens dat je gewoon went aan je nieuwe bestedingsruimte en dat je niets opmerkelijks doet met je hoofdprijs.

Terug naar het extra uur. Toevallig had ik het met verschillende freelancers uit mijn omgeving over ‘de stiekeme extra dag’. Dat is een dag die alleen jij hebt en niemand weet ervan, je kunt ‘m dus inzetten hoe je maar wilt, niemand probeert die dag te claimen met afspraken en je kunt al je achterstallige onderhoud doen als je daar zin in hebt. Of eindelijk juist even niks. Het idee van een extra dag, of in dit geval dus extra uur per dag, laat je nadenken over iets belangrijks: waar wil je je tijd het liefst aan besteden, wat is het belangrijkste voor jou om te doen, waar zou je prioriteit moeten liggen?

De grote teleurstelling is: ik ben er nog niet uit. Gelukkig heb ik een extra uur per dag om erover na te denken. Niet verder vertellen.

Comments are closed.