collage kunst man die duikt

Kunst

Wanneer maakte je voor het eerst in je leven bewust kennis met kunst? In principe is kunst overal om ons heen, dus het is onvermijdelijk dat je al op jonge leeftijd een schilderij of beeldhouwwerk tegenkomt. Maar echt kennismaken? Dat het iets in beweging zet bij je, dat je echt even ondersteboven was van wat je zag?

Ik zag in mijn jeugd regelmatig klassieke landschappen, bij ons thuis aan de muur of in de geschiedenisboeken. Op de lagere school schreef ik zelfs een werkstuk over de schilder Titiaan. Ik geloof dat ik zijn naam uiteindelijk intrigerender vond dan wat hij schilderde.

De eerste keer dat ik dacht: ‘Wauw, dat kan dus óók!’ was toen de moeder van een vriendin ons tekeningen liet maken à la Kandinsky. Ik kende zijn werk toen helemaal niet, maar voelde de vrijheid van iets maken dat niet ergens op hoeft te lijken. Het zaadje was geplant, maar de drang om veel kunst te zien en erover te lezen kwam pas halverwege mijn dertigste. Wellicht een troost voor ouders die het hun kinderen met de paplepel ingieten. Soms heeft het wat tijd nodig. Of veel, heel veel tijd.

Tags: No tags

Comments are closed.