Halen, mogen en laten

Misschien maak ik geen vrienden met wat ik nu ga delen. Misschien heb ik het zelf ook wel eens gezegd. Of jij. Maar ik laat m’n licht graag schijnen op rare dingen die we zeggen, en dit zijn er drie:

Halen – als in een nieuwe jas halen of een nieuwe iPhone. Ik weet niet wanneer of hoe dit er in geslopen is, maar je hoort het steeds vaker. ‘Halen’ in plaats van kopen impliceert dat je een product achteloos in je tas werpt, zonder ervoor te betalen en zonder dat dat enig effect heeft op iemand. Nou hoef je van mij echt niet luid snikkend neer te storten op de toonbank bij de slager omdat dat dierenleed je zo raakt. Of vol zelfhaat een shirt afrekenen bij de Zara omdat je het kind met de donkere kringen onder zijn ogen voor je ziet dat het in elkaar heeft gezet. Maar ik geloof wel dat we alleen minder kunnen gaan consumeren als we even stilstaan bij: ‘Heb ik dit echt nodig? Kan ik het ook tweedehands kopen? Hoe is dit geproduceerd en ben ik het daarmee eens?’

Mogen. Deze sluipt er makkelijk in, waarschijnlijk omdat hij zo bescheiden lijkt. Je ziet hem vooral veel op LinkedIn. ‘De afgelopen maanden heb ik tientallen mensen mogen begeleiden… Ik mocht een lezing geven over… Ik heb veel impact mogen maken met mijn collega’s.’ Waarom doen we dit ineens? Is het een uitvloeisel van de dankbaarheidstrend? Prima idee hoor, om ‘s avonds even bewust blij te zijn dat je jezelf weer heelhuids door de dag hebt getrokken, maar dat ‘mogen’ is echt overbodig. ‘Ik heb tientallen mensen begeleid en dat was fantastisch, want…’ Dat mogen we gewoon zo zeggen.

Ik ben fan van ChatGPT. Hartstikke handig om ideeën op te doen voor blogs, stedentrips of een heel menu voor de maand. Maar jij en ik weten allebei dat als je geen halve ‘prompt engineer’ bent, ChatGPT voor geen meter kan schrijven. Ja, er staan begrijpelijke zinnen met kopjes en een titel. Maar iedere tekst die door het leven moet gaan als inspirerende blog eindigt met een ‘laten we’, gevolgd door iets totaal onhaalbaars of niet concreets. Laten we dat niet meer doen.

Heb je tot hier gelezen en ben je niet beledigd? Sterker nog: kun je wel iemand gebruiken die eens kritisch naar jouw teksten kijkt (of ze voor je schrijft)? Stuur me een bericht als je wil overleggen, ik mag graag met je meedenken. 😉

Scroll naar boven